Työmatka

Talvi etätöissä Lapissa

Olen erämaan rajalle eksynyt kaupunkilainen. Moderni lumilautapummi. Yrittäjä sekä tunturihipsteri. Teen etätöitä koodarina Ylläksellä ja voin lumilautailla aina kun haluan.

Rakastan talvea, mutta kuten tänäkin talvena on nähty niin Etelä-Suomessa luminen talvi ei ole itsestäänselvyys. Päätimme avopuolisoni ja koiramme kanssa lähteä loputonta marraskuuta pakoon ja nyt vietämme puolet vuodesta Lapissa nauttien talvesta. Puolisoni työskentelee ravintola-alalla ja itse voin tehdä töitä missä vain.

Joulukuussa 2018 lähdimme ensimmäisen kerran Helsingin Vallilasta viideksi kuukaudeksi vuokramökkiin Ylläkselle. Kesäksi 2019 palasimme etelään ja vuokrasimme putkiremppaa odottavan kämpän Käpylästä. Lapin talvi vei meidät mennessään ja syksyn pimetessä päädyimme ostamaan kelomökin Ylläsjärveltä.

Kelomökki
Kelomökkimme

Teen etätöitä freelancerina pääosin Helsingissä oleville asiakkailleni. Projektit ovat verkkosovelluksia, -kauppoja sekä tavallisempia nettisivuja. Suurin osa kommunikaatiosta tapahtuu chat-palveluiden ja puhelimen välityksellä.

Lapin hiljaisuudessa töihin on helpompi keskittyä koska ärsykkeitä on vähemmän kuin kaupungissa. Reilun metrin työmatkaan ei kulu turhaa aikaa ja töiden jälkeen luontoon pääsee suoraan kotiovelta.

Yrittäjänä työn tulokset ovat tuntien laskemista tärkeämpää. Töitä voi tehdä silloin kun säät eivät suosi jotta puuterilumesta pääsee nauttimaan parhaassa säässä. Viikonpäivillä ei muutenkaan ole merkitystä koska hiihtokeskuksissa kukaan ei elä arkirytmissä. Ylimääräistä aikaa voi käyttää tehokkaasti, esimerkiksi gondolissa kerkeää kirjoittamaan nopeat sähköpostit.

4G-yhteydet toimivat hyvin, nopeudet ovat keskimäärin 20/20 Mbps. Hiihtolomaviikkojen aikana mastot ruuhkautuvat hiukan iltaisin, toisaalta muina aikoina verkko toimii paremmin kuin kaupunkialueilla. Alueelle ollaan lisäksi rakentamassa valokuituverkkoa.

Olen monella tapaa onnekas, kun elän ajassa jossa nörtille maksetaan ja voin tehdä töitä netin välityksellä. Läppärityöläisenä voin periaatteessa tehdä töitä mistä vain haluan.

Etätyötoimisto
Näkymät toimistostani

"Luksuselämämme" edullisuus on oikeastaan jopa hassua. Elämiskustannukset ovat matalammat kuin suuressa kaupungissa, täällä mökissä asumiseen kuluu noin kolmannes vähemmän rahaa kuin pienemmässä kerrostaloasunnossa Helsingissä. Myös omistusasumiseen pääsee käsiksi pienemmällä pääomalla; en edes kehtaa katsoa saunallisten kolmioiden hintoja etelässä.

Harrastuskustannukset ovat eri luokkaa kun viettää alueella koko kauden; esimerkiksi Ylläksen kausikortti maksaa ennakkoon ostettuna 360 € eli 8 tavallisen päivälipun verran. Viime kaudella lautailin n. 40 kertaa joten hinta per päivä oli alle kympin. Tänä talvena asumme lähempänä rinteitä ja lumitilanne on parempi, joten käyn lautailemassa vielä useammin, noin 3-5 kertaa viikossa. Lisäksi varusteista löytyy hyviä tarjouksia alku- ja loppukaudesta, esim. kypärän, lasit ja hanskat ostin puoleen hintaan.

Olimme jo aiemmilla lomareissuilla tutustuneet Suomen suurimpiin hiihtokeskuksiin, joten Ylläs oli helppo valinta tukikohdaksi parhaiden laskettelumahdollisuuksiensa takia. Joulu-, hiihtoloma- sekä pääsiäisviikkojen ulkopuolella ruuhkia ei ole ja hoidetut rinteet pysyvät iltaan asti hyvässä kunnossa. Tammikuussa saa oman gondolin, maaliskuussa voi joutua jo jakamaan mutta jonottamatta pääsee silloinkin. Lisäksi hoitamattomia rinteitä riittää ja lumikengillä pääsee laskemaan täysin omia reittejään. Myös viereinen kansallispuisto ja mahdollisuudet muiden lajien harrastamiseen vaikuttivat valintaamme. Ja jos maisemiin haluaa vaihtelua niin läheltä löytyvät Levi palveluineen sekä Pallas loputtomine tuntureineen.

Luonto täällä on todella puhdasta. Lähistöllä Muonion Sammaltunturilla on mitattu maailman puhtainta ilmaa ja Ylläsjärven vesijohtovesi on suodattamatonta pohjavettä.

Huonona puolena Lapissa ovat tietysti etäisyydet; kaikki on kaukana ja lähes poikkeuksetta ajomatkan päässä. Skibussit kulkevat lähes kaikkialle parin tunnin välein. Polkupyörällä pääsee liikkumaan kylällä, ja lasketteluhisseillekin pääsee sähkö- tai talutusavusteisesti.

Kellon ympäri auki olevia kauppoja ja ihan jokaista erikoisliikkeitä ei löydy mutta verkkokaupoista saa tilattua mitä vain. Kahden tunnin automatkan päässä Rovaniemeltä löytyy kaikki tärkeimmät palvelut kuten kahvipaahtimo ja olutpanimo.

Etäisyyksistä huolimatta Helsinkiin pääsee lentäen muutamassa tunnissa, ja ruuhka-aikojen ulkopuolella Norwegianilta saa halvimmillaan menopaluun alle satasella. Joka yö kulkevaan junaan voi saada 80€ makuupaikan. Bussiyhteys Kittilän lentokentälle ja Kolarin juna-asemalle noukkii parinsadan metrin päästä mökiltämme.

Ylläksen sijainti Suomen kartalla
Ylläksen sijainti

Suurin vaikeus talvikauden viettämisessä suositun laskettelukeskuksen lähellä on saada pidempiaikainen vuokra-asunto ellei työnantaja sellaista järjestä. Loma-asuntojen viikkohinnat kohoavat sesonkiaikoina lähes tuhanteen euroon, ja pidempiaikaiset asunnot menevät yleensä ennen kuin niistä ilmoitetaan netissä. Ensimmäisen kausimökkimme saimme vuokrattua ottamalla yhteyttä pitkään myynnissä olleen kohteen omistajaan. Jos pitää rauhasta ja etäisyyksistä, niin syrjempää löytyy tyhjiä asuntoja vuokralle ja ostettavaksi.

Etätöiden lisäksi Lapissa on tietysti myös perinteisiä työpaikkoja monilla aloilla. Esimerkiksi Ylläksellä on tarvetta rakentajille, kirjanpitäjälle sekä kampaajalle. Kausitöitä hotelleista, ravintoloista sekä muista palveluista löytyy lomakeskuksista. Niissä saa yleensä etuna alennusta lähes kaikista alueen harrastuksista, liikkeistä ja ravintoloista.

Kaamos Ylläksen rinteessä
Kaamos rinteessä. Lauta on Ride Warpig 2019.

Lapin kylmyys ja pimeys saattavat aluksi pelottaa, mutta vaikka keskitalvella aurinko ei nouse ja pakkasta on kymmeniä asteita niin sää on miellyttävämpi kuin etelässä. Kaamos on lumen ansiosta valoisampi kuin lumeton asfalttiviidakko. Kosteus ja tuuli vaikuttavat suuresti lämmön haihtumiseen iholta; sisämaan talvi-ilma on usein kuivaa eli hurjat pakkaslukemat eivät välttämättä tunnu samalta kuin rannikkoseuduilla.

Etelässä kokemaani kaamosväsymystä en koe valon ja runsaan ulkoilun takia. Etelänmatkoistakaan ei kerkeä haaveilemaan kun lomalle pääsee milloin vain menemällä tunturiin.

Onni-koira
Onni (Coton de tuléar) ei aina erotu hangesta

Nykyisellä elämäntavalla pääsen nauttimaan talvesta, luonnosta ja kaupunkielämästä pääsee nauttimaan sopivassa suhteessa. Tietenkään kaikille ihmisille etätyö ei sovi, mutta minulle se mahdollistaa paikkariippumattomuuden. Jatkuvasta muuttamisesta on vaivaa, mutta samalla tajuaa kuinka paljon turhaa tavaraa sitä on tullut haalittua. Onneksi paperipostin kanssa säätämistä on nykyään todella vähän kun lähes kaiken postin saa sähköisenä.

Tulevaisuutta emme turhan tarkkaan liian pitkälle suunnittele. Lumien sulaessa lähdemme taas etelämmäksi, ja hyvällä tuurilla hyppäämme taas kevään yli suoraan kesäkeleihin.

Tämän kirjoituksen tarkoituksena on vain osittain hehkuttaa oma elämääni; eniten haluan jakaa etätöiden ja kausiasumisen ilosanomaa. Aiheeseen liittyviä ilmiöitä ovat citymaalaisuus, monipaikkaisuus sekä diginomadismi.

Jos etätyön tekeminen Lapissa kiinnostaa tai jäi muuta kysyttävää, laita viestiä tulemaan! Olen myös aina kiinnostunut mielenkiintoisista koodausprojekteista.

20.02.2020