Pikavaalikone on projektini rakentaa mahdollisimman helppo ja yksinkertainen vaalikone. Se kysyy vain 7 yksinkertaista kysymystä joihin voi vastata alle minuutissa. Lopuksi voit vielä päättää minkä kysymyksen aihe on sinulle tärkein.
Tuloksissa esitetään sopivimmat puolueet sekä ehdokkaat listana josta voi suodattaa ehdokkaita iän, sukupuolen sekä puolueen mukaan. Lisäksi kone antaa linkit ehdokkaiden verkkosivuille ja somekanaviin joista ehdokkaisiin voi tutustua tarkemmin.
Ensimmäisen pikavaalikoneen rakensin vuoden 2015 eduskuntavaaleihin. Toteutus oli nopea sekä alkeellinen, mutta silti se keräsi noin tuhat kävijää.
Vuonna 2019 päätin herättää projektin henkiin ja rakensin uuden ja paremman version. Vaalikone on nähtävissä täällä.
Tätä versiota lähdin rakentamaan tulokset ensin -periaatteella. Tarkastelin muiden vaalikoneiden vastauksia ja vähensin kysymyksiä niin kauan kuin tulokset näyttivät hyviltä ja johdonmukaisilta. Seitsemällä kysymyksellä pääsi tilanteeseen jossa kaikilla vastausyhdistelmillä ehdokkaita oli aina alle 30.
Julkaisin pikavaalikoneen Twitterissä ennakkoäänestyksen alkamispäivänä, ja tweettini levisi nopeasti. Jaoin sivun myös Redditissä ja se lähti keräämään suosiota itsestään.
Kone sai heti ensimmäisinä päivinä kymmeniä tuhansia kävijöitä. Jyrkkä nousu taittui nopeasti mutta pikavaalikone palveli kävijöitä koko ennakkoäänestyksen sekä vaalipäivän ajan.
Pikavaalikone keräsi siis 3-4% osuuden suhteessa suosituimpiin vaalikoneisiin. Suomen suurimpien mediatalojen rinnalla tämä oli mielestäni hyvin.
Päivitin pikavaalikoneen eurovaaleihin uusilla kysymyksillä ja pienillä teknisillä parannuksilla. Pääosin toteutus oli sama. Vaalikone on nähtävissä täällä.
Kävijämäärät olivat selvästi pienempiä kuin eduskuntavaaleissa. Äänestysinnokkuus eurovaaleissa on matala, eikä ajankohta heti edellisten vaalien jälkeen auttanut tilannetta.
Vertailutilastoja muista vaalikoneista en löytänyt.
Oli mielenkiintoista selvittää voinko yksin luoda vaalikoneen, joita yleensä rakentavat vain järjestöt sekä mediayhtiöt.
En ole koskaan ollut politiikassa aktiivinen. Vaaleissa olen aina äänestänyt ja antanut ääneni yhteensä neljälle eri puolueelle. Olen käyttänyt vaalikoneita ehdokkaani löytämiseen, mutta usein on tuntunut että osa kysymyksistä on joko johdattelevia, liian monimutkaisia tai aiheista joista en tiedä tarpeeksi muodostaakseni vahvaa mielipidettä.
Pikavaalikoneen kantavana ideana on puristaa vaalikoneiden ydin mahdollisimman yksinkertaiseen muotoon. 80/20 sääntöön perustuen 20% vaalikonekysymyksistä tuottaa 80% tarkan tuloksen. Jos vaalikoneen tekemiseen kuluu vähemmän aikaa, jää ehdokkaiden tarkempaan tutkimiseen enemmän energiaa.
Huomasin myös että vaalikoneissa yleisesti käytetty viiden eri vastausvaihtoehdon asteikko on ongelmallinen, koska se johdattaa vastaamaan kysymyksiin eri tavoin eri vastauskerroilla. Jopa osalla ehdokkaista on vaikeuksia vastata johdonmukaisesti eri vaalikoneiden kysymyksiin.
Nuorena minua yleisesti huolestuttaa nuorten pieni äänestysaktiivisuus. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa vain 47% alle 25-vuotiaista äänesti, kun vanhimmissa ikäluokissa äänestysprosentti oli 70-80%. Jos nuoret äänestäisivät enemmän, nuorten asioita ajavia edustajia olisi enemmän.
Vaalikoneissa saatetaan kysyä mielipiteitä asioihin joihin nuori ei välttämättä osaa vastata. Tämä voi aiheuttaa olon ettei tiedä tarpeeksi "äänestääkseen oikein".
Yleisesti pidetään kansalaisvelvollisuutena pohtia tarkkaan ketä äänestää. Todellisuudessa kuitenkin ehdokkaita valitaan mm. vanhojen tottumusten, ehdokkaan suosion tai jopa ulkonäön perusteella. Mielestäni tärkeämpää olisikin siis saada nuoret äänestämään edes jotain itseä lähellä olevaa ehdokasta jotta äänestäjien sekä kansanedustajien keski-ikä olisi lähempänä koko väestön keski-ikää.
Julkaistessani Pikavaalikoneen en yhtään tiennyt mitä odottaa. Positiiviset kommentit osoittivat että sain tehtyä jotain hyödyllistä. Pikavaalikone auttoi monia, varsinkin nuoria, löytämään ehdokkaansa.
"Löysin vihdoin ehdokkaan, joka sopii minulle. Kiitos!"/u/AngryMustard
"Täähän on oikeasti nopea ja hyvä. Sieltä tuli ihan samat ehdokkaatkin kuin muista vaalikoneista suunnilleen samoilla vastauksilla, joten tarkkuuskin on samaa luokkaa."/u/Nigsu_Sunder
"Rakastan. Tulkinnanvaraisuus ja kysymysten päällekkäisyys on muiden vaalikoneiden suurimpia syntejä. Tämä vaalikone tiivistää olennaisen. Kiitos."@Koalha
"En tiedä kuka olet, mutta vaikutat olevan jonkinlainen nero. Epäilin vaalikonetta, mutta toisin kuin missään vaalikoneessa, tulos oli tämä: Ari-Pekka Pulkkis (100%)"@APulkkis
"Toimii! Sain itseni ekaksi. 😀 Tykkäsin myös siitä, että kone kertoo missä mielipide eroaa joidenkin kanssa."@SallaPalmiFelin
"Nerokasta yksinkertaistamista ja toimii 👍Vastausten perusteella 41 sopivaa ehdokasta, mutta kun tarkensin puolueen, iän ja sukupuolen, niin tuli enää kaksi. Toista näistä olin ajatellut äänestää."@petritoikkanen
Pikavaalikone vuoden 2023 eduskuntavaaleihin on auki.
13.3.2020